Shoppestopp til 26. oktober 2015


Online Countdown Clock


Prosjektet er avsluttet! Det gikk veldig fint et halvt år! Og det frister egentlig til gjentakelse :)

30/4-2015
Her om dagen rundet jeg 6 måneder for "Porsjekt - 1 år uten shopping", men jeg må innrømme at det begynner rakne litt. Jeg har slitt ut et par dongeribukser og hadde plutselig ikke en eneste blå bukse igjen. Så her kjøpe jeg en ny. Greit nok, forsåvidt. Jeg skulle bruke dressjakken i en formell sammenheng, og den hvite skjorten jeg skulle bruke under var rett og slett ikke pen lengre. Utbrukt. Den ble kastet og jeg kjøpte ny. Også helt greit føler jeg. Men - i går gikk jeg på en skikkelig smell. Jeg liker kjoler. Jeg har en del kjoler. Og ganske mange av de er pakket ned allerede i forbindelse med flyttingen til ny bolig. Jeg ramlet innom Indiska på vei hjem fra jobb en dag tror du ikke jeg fant en kjole jeg bare MÅTTE HA! Ikke bra. Den er fantastisk fin, satt som ett skudd - og eneste unskyldningen jeg kommer på er at jeg har burdsdag om et par dager og det får være "Fra meg. Til meg".
Status dag 178/365 - Ikke stolt


7/4-2015
Ups - vi har kjøpt rekkehus! Stor lykke og jubel i heimen! "Ojsann, betyr det at Shoppestoppen min gikk på en solid smell", ymter jeg frampå til Kjæresten. "Nei, det er nå vi virkelig trenger at du har Shoppestop", svarer han.
En ting kan jeg love, nå når vi allerede har begynt å pakke ned innholdet i vår sentrumsnære byleilighet så ser jeg VIRKELIG hvor utrolig mye TING vi har.
DN har skrevet en artikken om Karia Kondo, om dette i-landsproblemet med å ha for mye ting. Grunnprinsippet er at man skal ta en stor opprydding for aldri mer å smårydde igjen. Vel, jeg er ikke helt sikker på om det er helt det jeg gjør nå, men jeg får stadig kastet, eller gitt bort ting underveis, uten at jeg synes det begynne monne noe særlig enda. Litt blir kastet nå, og noe mer blir kastet/gitt bort underveis?
Og fortsatt, etter over 5 måneder har jeg enda ikke hatt behov for å kjøpe et eneste sokkepar, undertøy eller strømpebukser. Det var det jeg trodde jeg skulle få behov for først. Vinterjakka ble kastet i går. Det var utbrukt, ødelagt glidelås og fuskepelsen begynte røyte, samt at det begynte bli et hull i den. Jakka var svært rimelig og gjort sin nytte og nå når jeg stoler på at våren er her på alvor, skal jeg invile meg en ny til vinteren når Shoppestoppen er over :-)
Status dag 201/365 - Flytteforberedelser godt igang

10/3-2015
Jeg har et par støvletter som jeg liker skikkelig godt. De er gått i stykker og jeg har lett etter nye. Jeg fikk et par nye til jul, bestilt på nett, men det var ikke helt riktig, så disse er sendt i retur. Jeg har ikke gitt opp håpet om å finne nye, men har ikke klart det enda. Jeg har vært i den tro om at mine gamle støvletter ikke var til å redde, men en tur til skomakeren i Møllergata i Oslo fikk en lykkelig utgang. 395,-, nye hæler, lim av såler og en skikkelig overhaling av læret og de er så gode som nye! Kjekt!
Status dag 229/365 - Hurra for skomakeren!


20/2-2015
På tide med en ny oppdatering. Det overrasker meg fortsatt hvor greit dette går. Men jeg er litt bekymret for at jeg skal gå tom for bukser. De jeg kjøper er ikke av beste kvalitet (rimelige, men ok fra KappAhl f.eks). Når jeg kommer så langt at det blir kritisk, må jeg se på hva jeg skal gjøre. Kjøpe ny bukse - eller bli veldig kreativ? Vi får se! Tips tas imot med takk :)
Det er fortsatt ganske morsomt å se at jeg får mer oversikt over klesskapet. Klart det? Det blir jo mindre innhold i det. Ellers har jeg fortsatt en del jeg skulle ha gjort! Gitt bort bøker og stæsj. Æsj ting tar tid.
Status dag 247/365 - Og vi fortsetter


26/1-2015
Og vips - så har det gått 3 måneder. 1/4-del av prosjektet "1 år uten shopping" er passert. Hva har jeg oppnådd så langt? Jo, først har jeg egentlig hele tiden tenkt - "Har du egentlig noen gang vært en storshopper?" Og svaret må vel være nei. Men litt her og litt der, blir like vel litt for mye etter hvert. Klesskapet er fortsatt ganske fullt, selv om jeg har tatt ut en del klær som er gitt bort eller kastet (kun det som var ødelagt av sistnevnte, selvsagt). Sko har jeg fortsatt mye av, men de er enda vanskeligere å gjøre seg av med merker jeg. Noen klarer jeg ikke bruke (feil såle og slikt), så jeg har virkelig ikke bruk for de. Jeg har funnet fram til et par plagg som jeg har glemt. Det er hyggelig.
Det som også er hyggelig er at jeg begynner merke det på kontoen. Det blir litt mer til overs. Det er en hyggelig effekt av det hele, selv om det i utgangspunktet ikke var et mål i seg selv.
Jeg begynner få mer oversikt over garnlageret mitt og det er lettere å komme på hva slags garn jeg kan bruke til ulike prosjekter. Det er faktisk veldig kjekt!
Jeg er veldig fornøyd med ikke å ha handlet ukeblader, aviser eller bøker disse tre månedene. Det var også overraskende enkelt.
Nå er det ikke slik at jeg ikke har vært på nippe til å kjøpe noe annet enn mat, såper, tannkrem, toalettpapir og slikt som man MÅ ha, men jeg har tatt meg selv i det, og tenkt, "Nei, dette skal du ikke kjøpe". Så har det vært med det.

Nå husker jeg ikke engang hva det var jeg har nesten handlet, så da kan det virkelig ikke ha vært noe viktig heller!
Status dag 272/365 - 3 måneder unnagjort, 9 gjennstår


14/1-2015
Det går fortsatt veldig fint å ikke shoppe. Men frustrasjonen over å ikke få ut mer ting av leiligheten, er tilstede. En smart kollega av meg tipset om å bruke Finn.no og gi bort saker og ting der. Selvsagt en kjempegod ide, og hvorfor har jeg ikke tenkt tanken før? "Gis bort mot henting" er flott. Fint for den som trenger og kjekt for den som vil bli kvitt. Så nå trenger jeg "bare" få organisert meg litt, så skal jeg forsøke samle meg til å gi bort stæsj :)
Status dag 284/365 - Litt organisering nå, så blir det bra


3/1-2015
Nytt år, nye muligheter. Jeg har til og med tilbragt nyttårshelgen i København med SALG, SALG, SALG i alle vinduer og har ikke shoppet. Og det har ikke vært vrient.

Det jeg oppdaget etter at julegavepakkingen var over, var at jeg fortsatt har julegavepapir igjen. Ruller som er uåpnet fortsatt. Og de ble ikke kjøpt i fjor engang, men kanskje til og med året før det. Hva skal man med så mye gavepapir på laget? Kjøp ved behov eller vær kreativ i innpakningen... Avispapir duger og kan gjøres pent, og ikke minst resirkulerbart. Så selv om jeg synes det er veldig moro å pakke inn pakker, så skal jeg IKKE kjøpe noe slikt før jeg ser at det absolutt er behov for det. Og det blir lenge til, men tanke på den mengden jeg har på lager.

Så på listen over det som absolutt ikke skal kjøpes inn er; bøker, blader, klær, sko, gavepapir ol, sminke og smykker, garn og stoffer ol, og selvsagt ikke "pynteting til huset" (noe jeg for øvrig sjeldent kjøper uansett).

En liten fot i bakken - hvorfor denne motivasjonen til shoppestopp?
- For å få ryddet noe "stæsj" og "ræl" ut av leiligheten (liten byleilighet liker lite ting).
- For å få bedre oversikt over hva som befinner seg i skuffer og skap
- For å bli mer bevisst på eget forbruk
- Unngå "hamstring"
Status dag 295/365 - Og vi fortsetter...


17/12-2014
Oj, oj, oj så inspirert jeg blir av å stupe inn i garnlageret mitt og finne så mye utrolig lekkert garn som jeg rett og slett har GLEMT! Denne shoppestoppen gjør godt for kreativiteten.
Nå har jeg så mange prosjekter i kø, at jeg nesten ikke vet hvilken vei jeg skal snu meg. Jeg trenger julefeire. Lang juleferie. Og ro til å strikke. Jeg er veldig glad i jobben min, men akkurat nå skulle jeg nesten ønske jeg ikke hadde arbeidsdag til og med lillejulaften. Eller kanskje enda bedre - at jeg ikke hadde hatt behov for å sove på natta, for da kunne jeg strikket heller ;-)
Status dag 312/365 - En måned uten shopping nå, og det går som en lek

15/12-2014
Her om dagen måtte jeg et ærend på Oslo City. *sukk* Hmm... skal ikke nekte for at jeg måtte jobben en liten runde ekstra med meg selv for ikke å prøve en genser som hang i en utstilling, så fin og julerød med bittelitt bling. Perkekt til litt formelle familiemiddager f.eks. Tenkte på den de to neste dagene og bestemte meg for å prøve størrelse for så å ønske meg den i julgave. Smart! Ny tur på Oslo City, julelys og julestress og ho ho ho. Ble egentlig veldig lettet da jeg fant fram til genseren og ikke syntes den var no særlig fin lengre. Da strykes den på listen! Og jeg kom på et par andre gensere og kjoler fra klesskapet som er PERFEKT til både formelle og uformelle selskaper til jul :-D *klapp på skulderen*
Status dag 314/365 - En måned uten shopping nå, og det går som en lek

08/12-2014
Det har ikke skjedd så mye siden sist. Og det er jo egentlig bra. Jeg har ikke handlet noe mer, men har heller ikke fått ut noe mer fra leiligheten. Det kjenner jeg er litt frustrerende. Det går så det griner med julegravestrikking fra restelager, noe som gleder meg stort, og forhåpentligvis gleder også andre når de blir overrakt i gave. Jeg må nok bare belage meg på at jeg ikke kan få tid til begge deler, både produksjon av julegaver OG rydding i skuffer og skap. En ting av gangen og ikke stresse. Jeg er forøvrig veldig bevisst på at det ikke skal være stress i denne førjulstiden (og ikke ellers i forbindelse med dette shoppestopp-prosjektet heller). Så bort med frustrasjon og slå seg til ro med at det er som det er.
PS. Sjekk dette lure tipset (slikt man egentlig vet, men glemmer og med fordel kan bli minnet på om), bruk avispapir til julegavepakking, i dette eksepmlifisert med bl.a. Tegnehanne, en av de morsomste tegneseriene jeg leser om dagen.
Status dag 321/365 - Stress ned :-)

02/12-2014
Første "sprekk".
Jeg har bestilt min årlige kalender. Det burde jeg selvsagt ikke ha gjort, men jeg har overbevist meg om at jeg klarer meg ikke uten almanakk. Med rabattkode ble det 216,-
Status dag 327/365 - Ikke helt fornøyd med å ha utført første kjøp på 38 dager, kanskje jeg kan ønske meg den som julegave

20/11-2014
Har begynt å finne fram småting jeg ikke trenger mer. Sko som er kjempefine og lite brukt, men passer ikke til min fot. Kanskje andre trenger/har lyst på. En parfyme jeg liker veldig god, men reagerer som et h** på. For dyr å kaste. Neglelakk. Har kjøpt en del opp igjennom, men reagerer på mange. Lurer på om det bare er kast, men har ikke helt landet på det enda. Det er småting, så kanskje jeg bare skal kaste...

Bøker. Har Alt For Mange Bøker, på alt for liten plass. Og er man glad i bøker, så vet man at det ikke bare er å kvitte seg med det heller. Noe kan sikkert kastes. Noe er ikke lest, men står på listen over de jeg ønsker lese. Noen har jeg lest. Trenger jeg beholde de, så lenge det ikke er eksklusive 1. utgaver? Bøker som venner av meg har skrevet og gitt ut, vil jeg ha. Signerte bøker ønsker jeg ha. Kokebøker, strikkebøker og reisebøker er en nødvendighet. Jeg har avtalt med noe overrekkelse av bøker til institusjoner og må ta meg sammen for å gå ordentlig igjennom dette og få de ut av leiligheten. Da vet jeg iallefall en ektemann som blir glad :-)
Status dag 339/365 - fortsatt ikke noe handel utført, men mye jobb venter for å få stæsj ut og bort

13/11-2014
Jeg har avtalt å gi bort 7 kg med brudeblader til en venninne som skal gifte seg neste år. Jeg har gått igjennom mine gamle juleblader og funnet en del av de ubrukelige, da de ikke har det innholdet jeg ønsker, så omtrent halvparten er kastet. Igjen har jeg bladet som fortsatt kan være insipirerende og fine å lese. Jeg har i tillegg sagt opp et abonnement på et fint reiseblad som jeg dessverre ikke rekker å lese. Medlemskap i to bokklubber er sagt opp.
Jeg har blitt oppmerksom på denne Alternative adventskalenderen der det oppfordres til å gi bort en ting hver dag mellom 1.-24. desember, en type omvendt kalender. Interessant tanke. Sjekk den ut du og, kanskje det er noe for deg?
Jeg er fortsatt opptatt av at dette ikke skal bli fanatisk og stress, men så langt føles det bare greit. Og jeg har ikke handlet noe på 19 dager nå, bortsett fra mat og husholdsningsartikler.
Status dag 346/365 - det føles bedre allerede

4/11-2014
Blader og magasiner er jeg glad i. Men nå er altså planen at jeg ikke skal kjøpe dette på en stund. På denne tiden av året begynner juleblader å komme i butikkene, og jeg pleier vanligvis å kjøpe (nesten) alle. Det er kjempekoselig! Men i år skal jeg hente fram julehefter fra tidligere år og bla igjennom disse. Ja, for de har jeg selvsagt tatt vare på, i alle fall de beste bladene. Og jeg er ikke så opptatt av trender, men mest opptatt av inspirasjon og ideer. "Tradisjon før trend!" er mitt motto :-) Jeg skal forresten også si opp mine medlemskap i bokklubbene, jeg kjøper kun bøker når jeg glemmer å avbestille og det er jo tullete.
Status dag 355/365 - julehefter begynner lokke, men jeg lar meg ikke friste (enda)!

3/11-2014
Trondheimstur i helgen!
Ingen stunder er det lettere å handle enn når man er på ferietur eller sosial tur til en annen plass enn man bor på til vanlig. Trondheim har mye fint, mange småbutikker. Mmmm, digg! Men det gikk overraskede fint å bare titte i vinduer.
I tillegg har jeg hatt en gjennomgang av garnlageret og funnet fram til flere flotte garn, noen hadde jeg til og med glemt, så dette var nyttig. Jeg har planlagt noen julegaver og er svært så fornøyd med meg selv.
Status dag 356/365 - ingenting kjøpt, selv på sosial helgetur til Trondheim

30/10-2014
Går dette da? Ett år uten shopping?
Hva skal ikke shoppes? Og hvorfor ikke?
En prat med en venninne som nettopp har gjennomført prosjektet var det som virkelig satte igang ideen om å vurdere dette selv.
Hvorfor? Jeg føler at jeg har enormt mye klær. Og at mye bare ligger der. Og nå har jeg kommet dit at jeg tenker jeg har det viktigste. Tursko, turjakke, sommerjakke, vinterjakke, bukser, kjoler, undertøy, sokker, vanlige klær, badetøy, treningstøy, pent tøy, slumretøy, ullundertøy osv, osv. Så kanskje det er på tide å ikke kjøpe nytt bare fordi man har lyst på nytt? Heller prøve bruke det som allerede er i skapet? Økonomisk kan det også hende at det er. Forhåpentligvis!
Så ikke kjøpe nye klær. Eller sko. Og skal det først kjøpes, så må det være noe jeg virkelig trenger, som f.eks vintersko, fordi jeg ikke har noen andre. Eller vinterjakke, dersom jeg kun har dongerijakke eller vindjakke f.eks. Eller nytt undertøy, eller sokker, selvsagt. Men finnes det 20 enkle sokker i skuffa, så trenger jeg ikke nye. Da trenger jeg sortere, igjen. Kjoler har jeg også en del av, og de kan brukes på nytt.
Jeg har ikke helt bestemt meg hvordan jeg skal forholde meg til garn og garnkjøp. Som så mange andre strikkere, har jeg naturlig nok (?) mye på lager. Men ikke helt oversikt over hva jeg har garn til å produsere. Jeg har selvsagt lyst til å lage julegaver til familien. Så oppgaven til neste oppsummering får være å fortsette å ikke kjøpe klær, samt å få oversikt over garnbeholdningen og å pønske ut prosjekter som kan bli julegaver.
Status dag 361/365 - ingenting er kjøpt inn (ingen stor bragd, men det er i alle fall igang)....

6 kommentarer:

 1. Wow, kjempetøft! Det der med å bruke kjoler flere ganger har jeg funnet ut også, etter at det ble en del av dem i skapet. Man går jo ikke såå ofte i kjole ...

  Masse lykke til, heier på deg!

  SvarSlett
 2. Jo, takk! Er spent på hvordan dette går. Finner jo ikke ut av det, før man har prøvd! :-D

  SvarSlett
 3. Shoppingfri et år gikk fint, jeg vurderer nesten å la neste år være shoppingfritt igjen. Eller i det minste, hver eneste ting som skal over dørstokken skal a) være skikkelig gjennomtenkt og b) være noe jeg virkelig trenger og c) vanskeligst av alt, ikke være sko....

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er min inspirasjon, Live :-) Har lest om også andre som fant ut at dette var en god ide og har fortsatt både to, tre og fire år.

   Slett
 4. Gøy å lese om kjøpestoppen din! Jeg har også blogger litt om deg og andre bloggere som har valgt å ta en pause fra shoppingen http://www.shoppingfri.no/2014/12/01/gronn-start-pa-julen/

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, morsomt! Gøy å lese om også andres erfaringer. Dette med ShopStop er tydeligvis mer "poppis" enn jeg var klart over. Det er kjekt!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...