torsdag 22. april 2010

Bursdagssjal til min kjære mor

.
Her er sjalet jeg har strikket til min mor i bursdagsgave!

Dette sjalet er strikket i Regia hand-dye Effect etter at jeg ble inspirert av et innlegg jeg fant på Siena sin blogg. Hun strikker en mengde flotte sjal som jeg er veldig imponert av, og til all lykke hadde hun lenket til en oppskrift oversatt til norsk. Designet er av Kate Flagg og den finst på engelsk på bloggen Hello Knitty.


Jeg har NESTEN fulgt oppskriften. Det var først etter at jeg var helt ferdig, jeg så at jeg kunne (skulle) ha lagt inn flere "vifter" underveis som jeg økte. Jaja.

Så var det blocking. Dette hadde jeg lest om på ulike blogger, men skjønte ikke hvordan det ble gjort. Litt googling, og jeg fant fine oppskrifter på See Funny Knit og Knitting daily.

Leiligheten Kjæresten og jeg deler er ikke veldig stor, og jeg så ingen annen løsning enn å ta i bruk deler av gulvet på stuen under mitt forsøk på blocking. Det gikk fint, tror jeg. Er ikke helt sikker på om jeg har gjort det riktig dog :-)

"Se opp hvor du går. Batman ligger på gølvet", som alltid vittig og  
skarpsindig utbrutt av Kjæresten.

Og Siena, du har rett. Det var faktisk ganske lett og raskt å strikke :-)

Gratulerer med dagen, mamma! Jeg ser sikker på at du ser smashing ut i dette!
.
.

tirsdag 20. april 2010

Hjelp, jeg er strikkefast!

.
Strikkefast 17.mai-prosjekt
.
Jeg følger med stor interesse og fasinasjon utviklingen av Eyjafjallajökull på Island, og de påvirkinger denne har på vår hverdag og økonomi. Et annet aspekt er hvordan språket tilpasser seg. Det var avisa Nordlys som den 15. april brukte kortordet "askefast" første gang. Nå får man 51.000 treff på ordet på Google. Du finner også ordet på Wikipedia.

Jeg lanserer nå ordet "strikkefast". Ordet må ikke blandes med strikkefast-het. Jeg tenker her betydningen "Jeg må bare strikke ferdig denne akkurat her, så skal jeg lage middag til deg snart kjære...", eller, "Jada, jeg skal gå tur med hunden, jeg må bare øke og strikke litt på akkurat her først...."

En alternativ forklaring på ordet "strikkefast" kan jeg tenke meg er "Hm, jeg burde ha begynt på det prosjektet nå for å få det ferdig til 17. mai, men det er så gøy å strikke på denne saken her, så jeg klarer ikke slippe det enda." Da sitter man fast i et strikketøy og kommer ikke videre på neste.

"Strikkehaik" - jeg sitter i passasjersetet og strikker, Kjæresten kjører bilen?

"Strikkekrise" - velkjent. "Neeei, jeg mistet en maske for 7 runder siden og oppdaget det ikke før nå!" eller "Fillern, jeg har halv arm igjen og har feilberegnet mengde garn, garnet ble kjøpt i Utlandet og jeg får ikke tak i nytt!"

Er det flere der ute som er "strikkefaste"?
.

onsdag 14. april 2010

Kopptuemania!

.

Jeg har, som en del andre bloggere, strikket noen kopptuer i det siste. Målet for meg, er å finne det optimale garnet som gir de aller beste kjøkkenklutene. 

Jeg har vært innom Mandarin petit der jeg strikker med dobblet garn. Jeg er uhemmet begeistret for fargekartet, men synes det er bittelitt dyrt i lengden. Pinne 4 eller 4,5 på dobbel tråd blir finest etter min smak.

Jeg har prøvd Mandarin naturell. Fargekartet er begrenset, og jeg synes det blir litt for tynt å strikke med enkel tråd og nesten litt tykt med dobbel tråd. Men garnet er ganske rimelig. Best resultat synes jeg det blir når jeg strikker med dobbel tråd på pinne 5.

Drops Paris har et nydelig fargekart! Men garnet er ganske tykt og et nøste blir ikke veldig drøyt. Pinne 5 på enkel tråd gir for meg best resultat.

Så har jeg kjøpt "8/8 cotton - soft cotton" som jeg fant på Bogerud. Jeg har ikke funnet noen oversikt over fargekart. Klutene strikker jeg på pinne 4,5 og resultatet er supermyke og veldig gode kluter! Dette er vinneren i mine øyne akkurat nå!

På Bogerud har de også noe som heter "4/8 cotton - soft cotton", men dette er merkanisert, noe som her ga et noe stivt resultat som er litt småguffent å ta i.

Alle disse ulike bomullsgarnene kan vaskes på 60 grader.

Disse klutene ga jeg i vertinnegaven til
en god venninne sist helg.
.
Her har jeg strikket tre rette og en vrang, noe som ga et
helt annen mønster enn det jeg hadde sett for meg. Men det ble tøft.
.
Her har jeg strikket to rette, to vrange
med forskyving. Skråstriper!
.
To rette, to vrange over hverandre, så det blir ruter.

Sånn, da skal jeg tilbake til de andre prosjektene jeg jobber med!
.

torsdag 8. april 2010

Håndarbeidsblad fra 80-tallet

.
.
Endelig fant jeg igjen den vesle loppisen i Värmland! Det vil si, det var Kjæresten som så den og vrengte bilen opp på gårdsplassen med et oppmuntrende "Shop til you drop, honey!"

I lange tider har jeg tenkt tilbake på bladene jeg kom over på denne vesle loppisen og som jeg den gang IKKE kjøpte fordi jeg ikke så verdien i dem. Hvor sløv er det mulig å være?

Senere har vi kjørt forbi sent på kvelden når det har vært stengt. Jeg har glemt å markere på GPSen hvor den lå, så vi har kjørt en annen vei. Men denne gangen klaffet det! Påske i Värmland og der var det! Åpent :-D

Litt småspent gikk jeg inn til samme krok jeg hadde funnet bladene tidligere. Var de der enda, eller hadde noen andre funnet skatten før meg og røsket med seg alle sammen? Det var ommøblert! Pulsen stiger lett.... Så ser jeg dem, inne i en hylle under en bråte strikkepinner og heklenåler. Hurra!

Det var 18 blader totalt og jeg kjøpte alle. De er alle fra midten av 80-tallet og det følger med mønsterark. Tittelen er Sømnad och Handarbete. Noen av oppskriftene er etter dagens norm, helt hysteriske. Og andre er virkelig flotte. Jeg skal garantert lage noe fra ett eller flere av bladene :-)

En påskedag i Värmland med en tilfeldig passerende bil. 
.

tirsdag 6. april 2010

Tunika i vinterfarger

.
.
Jeg har strikket en tunika av det oransje garnet jeg kjøpte etter at forsettet mitt sprakk. Det er nydelig Alpaca fra Drops. Oppskriften har jeg hentet fra Strikk til nøstebarn.
.
.
I mellomtiden har jeg vært på Nøstebarn-butikken og kjøp et par deilige, svindyre nøster silkeull. Planen er å strikke en hvit utgave av tunikaen som er best egnet til sommerbruk.
.
.
Denne oransje tunikan har jeg strikket i størrelse L, men tok av litt på lengden da jeg syntes den ble noe stor. I oppskriften står det at det går med ca. 150 gram garn, og jeg har brukt nesten 5 nøster, eller 235 gram. Etterhvert gikk det opp for meg at alpaca-garnet selvsagt er noe tykkere enn silkeulla. Det påvirker både forbruk av garn og størrelsen.

Jeg er veldig fornøyd med tunikan selv, men håper at silkeulla kanskje er litt mer spenstig og ikke så "tung" som alpaca. Er det noen som har noen erfaring med silkeull? Jeg har selv aldri strikket med det.
.

lørdag 3. april 2010

Pusi inntar sin nye kurv

.
He he, den ble en smule liten, kattekurven jeg strikket til pus :-)

Litt småskeptisk?
.
Tja, kanskje ikke så verst likevel?
.
.
*prrrrrrrr!*

Takk til min kjære mor for fotografering av pus! Det er morsomt å se presanger i bruk, selv om størrelsen ikke alltid er helt optimal :-)
.

Ensporet... Kopptue. Igjen!?

.
.
Man skulle tro at kjøkkenkluter var det eneste jeg jobbet med nå i påsken. Det er ikke helt sant, men det ble en til i dag.

Kjæresten og jeg var invitert på middag hos gode venner. På menyen sto langtidsstekt lammesteik med Vichy-gulrøtter og moden rød Bordeaux - nam!! Mørere lammesteik har jeg aldri smakt!

Jeg sto for desserten, og tok med meg noe jeg kaller Banankrem. Jeg mener huske dette er noe jeg har laget sammen med min mor siden jeg var mye yngre enn jeg er nå. Jeg tør påstå at desserten er svært barnevennlig, og også voksne liker den godt. Og når minsten i huset ber om påfyll for tredje gang, tar jeg det som et godt tegn :-)

Slik lager jeg Banankrem;
- Varm 2-3 ss sukker til karamell i en stekepanne
- Ta stekepannen av platen og hell over en del puffet ris som vendes godt inn i sukkeret, hell så risen over på et bakepapir og forsøk spre de ut over papiret så de får kjølt seg godt
- Kutt noen bananer i skiver
- Pisk en pakke fløte til krem

Legg karamelliserte puffet ris og banan lagvis med litt krem mellom lagene. Dekk til slutt hele desserten med krem på toppen og strø over mørk revet sjokolade. Server og nyt!

Tilbake til kjøkkenkluten - eller kopptua som vi fra Nord-Norge også kaller det. Her har jeg strikket med dobbel tråd Mandarin naturell på pinne 4,5 og lagt opp 44 masker. Jeg synes kluten ble ganske tykk, men det er kanskje bare bra. Denne ble strikket i rød. Vertskapet har nemlig nylig bygd nytt, lekkert kjøkken og den ene veggen er grønn. Rødt passet perfekt inn som kontrastfarge :-) (Denne gangen husket jeg og å bruke merkelappene mine. Disse har jeg bestilt fra Sabo)

Til vertskapet - takk igjen for en strålende aften!

Og neste gang lover jeg å skrive om andre ting en kjøkkenkluter ;-) Fortsatt god påske!
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...