torsdag 28. januar 2010

Et prosjekt blir til mens det strikkes

.
Vi har alle våre svake stunder. I mine svakeste øyeblikk kjøper jeg DAMEBLADER, kanskje til og med to i slengen.... I siste nummer av Kamille fant jeg for første gang en strikkeoppskrift på skjerf og lue.
.

De skrivet at det skal være så enket å strikke at det er gjort "i løpet av en værmelding", og det brukes dobbelt garn og store pinner.

Flott! tenke jeg, her kan jeg få strikket opp noe av restegarnet mitt, og leita fram det jeg hadde av grønn Eskimo.

Jeg la opp på pinne 9 og strikket i vei etter oppskriften. Ganske raskt skjønte jeg at dersom jeg fortsatte slik, måtte jeg i garnbutikken for å kjøpe mer garn for å kunne fullføre prosjektet. Så her var det bare å rekke opp igjen, og prøve med enkelt garn, og ikke dobbelt som oppskriften sa. Jeg strikket det også i perlestrikk, så det tok noe lengre tid enn bare én værmelding fullføre prosjektet.

Så ville jeg prøve de nye heklepinnene jeg fikk av min snille mamma til jul. Pinnestørrelse 6 ble brukt til kanten rundt, og med pinnestørrelse 5 prøvde jeg meg på en rose.

Heklingen av rosa tok nesten like lang tid som selve lua. Og da jeg satt der og knotet med kjedemasker, staver, luftmasker og andre fremmedord, kom Kjæresten hjem og satte igang tiraden; "Hekler du?! Ha, veit du at jeg er en kløpper på å hekle! Lærte det da jeg vært liten! Heklet kjemperaskt! En gryteklut på 10 minunnet!" Jada, jada, sukket jeg og knotet videre. Til slutt kunne jeg stolt vise han rosen jeg hadde tryllet fram.

"Det der er verdens minste gryteklut, altså!" var kommentaren fra Kjæresten.

Grmf, menn altså... Skulle gjerne ha sett den grytekluten han skryter så av. Eller kanskje ikke. Skal ikke se bort ifra at den er finere enn "rosa" jeg hekla... Vel, øvelse gjør mester! Eller hva?
.

tirsdag 26. januar 2010

Don´t judge a book by its cover

.
I dag har jeg boltret meg i håndarbeidsavdelingen på Norli. Der er det mye flott! Og jeg endte med å plukke med meg to bøker, en om hekling og en om strikking.

Boka Hekling. Gammel teknikk i ny design av Bente Myhrer og Lilly Secilie Brandal hadde jeg ikke hørt om før, men den så fin og grunnleggende ut med noen gode ideer. Dessuten er det spottlakk på omslaget. Og jeg er svak for spottlakk ;-)
Boka Strikk - abc for strikkeentusiaster har oppskrifter på mange morsomme mønster. Synd de har bommet på fotograferingen eller i trykken på rødtonene på bildene. De gror litt igjen og gjør det litt unødvendig vanskelig å se konturene i det som er strikket i rødt.


Jeg tar gjerne imot tips om andre gode bøker om strikking, hekling og toving!

søndag 24. januar 2010

Raust regnbue-sjal

.
Dette var gøy å strikke!
.
Jeg fant et garnnøste på salg i høst på min lokale strikkebutikk. Det er sandnes mini palett superwash fra Sandnesgarn. Med garnet følger det oppskrift på sokker, men jeg syntes garnet var alt for fint til å brukes til det. Så studerte jeg oppskriften på dette sjalet i boka Strikk til nøstebarn og bestemte meg for at det var et greitt prosjekt å bruke garnet til.
.
Jeg la opp 5 masker, strikket første pinne rett, fortsatte med rettstrikk men økte på hver andre pinne slik; Øk én etter første maske, øk én på hver side av midtmasken og én før siste maske på pinnen. Totalt 4 masker på hver andre pinne, osv....
.
Jeg gikk for varianten der økingen rundt midtmasken gir størst mulig hull, og jeg synes det ga en fin effekt. Jeg tynte nøstet til siste tråd, og måtte rekke opp en del for å starte fellingen på nytt, da jeg så at det ble for snaut. Kjedelig. Men resultatet ble ganske flott til slutt :-)
.

Først ble ikke fellingen veldig bra, men for stram og ødela noe av den naturlige formen på sjalet. Heldigvis hadde jeg besøkt av en strikkekyndig venninne som kunne gi meg gode råd. Heller enn å felle som jeg pleier, der jeg strikker to masker sammen, brukte jeg tekniken der jeg strikker en maske og en til. Så drar jeg forrige maske over den nye. Så stikker jeg en maske til og drar forrige maske over den nye. Det ble da mye lettere å justere hvor stram fellingen skulle bli. Flott!

fredag 22. januar 2010

"Hvorfor strikker du?"

.
Denne samtalen fant sted sist sommer mellom meg og en 2 år gammel slektning.
2-åringen innleder med "Hva gjør du?"
"Jeg strikker"
"Hvorfor gjør du det?"
"Fordi jeg har lyst"
"Hvofor det?"
"Fordi jeg synes det er gøy"
"Hvorfor det?"
"Øh, derfor...."
"Åh..."
-
Pause
-
"Hva strikker du?"
"En jakke"
"Hvorfor det?"
"Fordi jeg har lyst"
"Til hvem da?"
"En baby"
"Til din baby"?"
"Nei, jeg har ikke baby"
"Hvorfor har du ikke baby?"
"Øh... hæ?"
"Hvorfor strikker du når du ikke...." og det var på dette tidspunktet en foreldre grep inn med en avledningsmanøver og stoppet den videre samtalen.


Bakgrunnen til forhøret var at jeg i sommerferien var klar for et litt mer komplisert strikkeprosjekt. Det ble til at jeg strikket en jakke til et hentesett størrelse 0-3 mnd. Garnet er i hvit alpakka. Oppskrifta fant jeg i boka Strikk til nøstebarn. Jeg hadde i tillegg kjøpt mine første bambuspinner, og gledet meg til å prøve dem. I tillegg er det perlestrikk, raglanfelling og hullrad brettet til bord. Jeg er også fornøyd med perleknappene. Nydelig!

Og takk for "umotiverte" strikkeprosjekter som blir gjennomførte ene og alene fordi det er gøy å strikke!


torsdag 21. januar 2010

Singer Symaskin - en skatt fra loppemarkedet

.
Dette er symaskinen min, en Singer 338.

.

Jeg fant den på et loppemarked en søndag formiddag en tidlig sommerdag på en skole et stykke unna her vi bor. Det er et tungt drog, og kjæresten min var igjen en helt, og bar den hele veien hjem.


Jeg har ikke prøvd den annet enn å putte kontakten i veggen og se at lyset virker.

Detaljene er nydelige og den ser solid og skikkelig ut.Til og med denne boksen fulgte med, og inneholder originale Singer nåler med farkekode og brikker som ser ut til å kunne brukes for å lage ulike sømmer. Tøft!
.
Datoen jeg finner i instruksjonsboka er 1965 så det kan være nærliggende å gå ut ifra at denne traveren er hele 45 år i år.
Da blir neste prosjekt å finne ut om den faktisk fungerer!

søndag 17. januar 2010

Ute av proposjon? Eller leggvarmere?

.
.
Det var dette med strikkefasthet, garn og riktig pinnestørrelse.... Dette skulle bli pulsvarmere. Jeg laget dem for hauger av år siden. Tydeligvis har jeg bommet på noe basalt. Oppskriften fant jeg da i et ukeblad og jeg mener det er den samme som til disse.
.
Mønsteret og fargen i seg selv ble fine, men de er alt for store! Henger jeg de på armene, så faller de rett av. Ikke kan jeg vaske dem for å få de til å krympe heller. Jeg tror ikke de er av ull, og dessute vil det nok forringe mønsteret en del.
.
Så kanskje jeg heller skal se om jeg finner en liten pike som kan forledes tilbake til 80-tallets motebilde som vil ta de i bruk som leggvarmere?
.

lørdag 16. januar 2010

Tovenåla virker!

.
Da har jeg testet den nyinnkjøpe tovenålen. Den ser ut til å fungere helt fint! Jeg testet på ett par tøfler jeg har strikket av rød eskimo-garn etter denne oppskriften fra Garnstudio. Jeg puttet skumputen inni tøflen og bak det området jeg ville ha mønsteret på. Så fant jeg garn i rent ull av annen farge og "prikket" dette fast i tøflen. Enkelt og raskt - og jeg skjønner fortsatt ikke hvordan det er mulig.
.
.
Disse tøflene tover jeg direkte på 60 grader (ikke først på 40 grader som jeg gjorde med disse). De ble en smule trange, men fikk trødd de på foten og satte dem så på varmekablene på baderomsgulvet hvor de fikk tørket seg godt.
.
Så bli utfordringen videre å prøve lage dekor som ikke ser ut som en dårlig animert tegneserieblomst....
.fredag 15. januar 2010

Stolt modell iført sin siste kreasjon

.
.
Hundegenseren falt i smak! Jeg synes de små armene til forbeina er utrolig vittige! Den ser fortsatt en smule stor ut, men han vokser vel litt til.
.
Takk til flink modell og til eier for bilder og tålmodighet med fotograferingen! Jeg forsto det slik at det var vanskelig å få sjarmtrollet til å stå stille, og de fleste bildene av ham var bare mulig å ta sittende eller liggende :-)
.


.

torsdag 14. januar 2010

Hodeskallepynt...

.
.
Her har jeg gjort en kombinasjonsøvelse. Rillene er fra disse pulsvarmerene og hodeskallemønsteret har jeg bearbeidet av disse luene.
.
Resultatet ble kanskje ikke helt optimalt, men det ble jo litt morsomt :-) Neste gang skal jeg bruke tykkere garn når jeg skal lage så fint mønster. Her har jeg brukt Alpakka og pinne 2,5.

onsdag 13. januar 2010

Rillestrikkede pulsvarmere

.

.
Et forsøkt på "eget design" igjen. Her har jeg lagt opp 25 masker på pinne 4 om jeg ikke husker feil. Garnet fant jeg under en helgetur i Sverige rett før jul. Jeg likte fargene i det godt! Det er av 70% ull og 30% polyamid.

Først strikket jeg to riller helt fram og tilbake. Strikket så ti masker inn på arbeider før jeg snudde og strikket tilbake. Så syv hele riller over hele arbeidet. Igjen strikket jeg to masker inn på arbeidet før jeg snudde og strikket tilbake. Syv riller over hele arbeidet.

Dette gjenntok jeg til jeg syntes pulsvarmeren så ut til å gå helt rundt håndleddet. Felte av og sydde sammen. La også inn noen sting mellom tommelen og langfingeren.

Garnet var en smule tykkere enn jeg hadde sett for meg, så disse ble ordentlig varme og lune.

tirsdag 12. januar 2010

Min aller første raglandfelling

.
Største tabbe her var å lage stripene i oddetal....

Dette er en rullegensker, oppskrift hentet fra boka Strikk til nøstebarn. Jeg har brukt Alpaca fra Drops i rosa og brunt. Størrelse 2 år.
.
.
Problemet dukket opp når jeg kom opp til partiet der det skal strikkes fram og tilbake for åpningen til knappene i halsen. Når det er fem linjer i stripene og det strikkes fram og tilbake, blir omgangen påbegynt på ene siden og avsluttet på andre siden. Kanskje er dette helt logisk og innlysende for de fleste andre, men for de som er like uerfarne som meg, kan det være et lurt tips å ta med seg at striper i 4 eller 6 omganger sikkert er smartere.
.
Kanskje kan denne lærdommen overføres til andre prosjekter. Eller igjen - dersom jeg hadde lest hele oppskriften nøye på forhånd, hadde jeg kanskje klart å resonner meg fram til hva som hadde vært det lureste å gjøre.
.
.
Til tross for mye "knoting" i halsområdet og enormt mange løse tråder å feste under monterinten, synes jeg resultatet ble riktig pent. Jeg liker fargekombinasjonen godt. Og raglandfelling - nå vet jeg hva det er og fra nå av skal jeg bare strikke genser med raglandfelling. Fint! Og min venninne som nå har to små barn, sier at det er det enkleste når man skal kle på de små.
Her er en instruksjonsfilm for hvordan strikke raglanfelling fra Garnstrudio.
.

mandag 11. januar 2010

Fornøyd med fine fletter!

.
Dette prosjektet var kanskje en smule mer ambisiøst enn jeg først hadde sett for meg. Tror jeg. Eller kanskje ikke. Har ikke strikket fletter før, så vidt jeg kan huske.
.
Strømpene er strikket av Karisma, i en blåfarge jeg falt for umiddelbart. Størrelse 39 så jeg kan bruke dem selv :-) Det kommer veldig godt med nå når det er 20 minus ute og vanskelig å få det varmt nok også innendørs.Jeg er forresten i gang med ett nytt sett strømper i et annet garn allerede. Tar det litt i etapper, for spesielt borden oppe tar utrolig lang tid å strikke etter min smak. Og nå føler jeg at jeg begynner få skikkelig godt tak på flettene, så det blir lettere å se hvor i mønsterdiagrammet jeg er.

lørdag 9. januar 2010

"Sånn nål til sånn toving uten vasking...?"

.

Dette er magi. Jeg skjønner det ikke. Men denne nåla skal altså gjøre at jeg kan tove (små ting, applikasjoner og slikt?) uten å måtte vaske plagget. Tovenål kan man kanskje kalle det?
Jeg fant den på Panduro, og den inneholdt tre ulike størrelse nåler og en skumpute.

Så får jeg bare prøve meg fram og se hva det blir til. Tips og forslag tas imot med stor takk!
.

fredag 8. januar 2010

Blåbæryoghurt-jakke med krepsemasker

.
Dette er ei veksejakke som jeg har laget et par varianter av tidligere. Oppskriften er hentet fra Katrine Gregersens Strikk til nøstebarn. Denne gangen har jeg brukt et tykkere garn, Karisma Superwash fra Drops. Kjæresten mener fargen kan bestrives som blåbæryoghurt.


.
Som kanting har jeg brukt Alpaca fra Drops. Det slår meg at dette garnet ikke er superwash og vil sannsynligvis krympe om det vaskes på 40 grader i maskin som Karisma tåler. Fillern - korttenkt....

Uansett, kantingen er et forsøk på Krepsemasker eller Reverse single crochet. Som vanlig leser jeg oppskriften helt ut etter at jeg har strikket ferdig. Jeg prøvde meg fram på borden, og syntes det ble helt fint.
.
.
Så fant jeg en video på You Tube som viser hvordan framgangsmåten er. Tydelig; http://www.youtube.com/watch?v=jhSbycwfpdo
.
Man kan jo uansett ikke la seg stoppe av ting man ikke kan. Prøv! Og lær! Og kanskje til og med finne på noe nytt ;-)
.

torsdag 7. januar 2010

Den perfekte julegave!

.
Fra min snille mamma fikk jeg en er skikkelig godtepose av en julegave! Perfekt!
.
.
Heklepinner i størrelse 5, 6, 7, 8 og 10. Nå har jeg ikke lengre noen unnskyldning for ikke å lære meg å hekle skikkelig...?
.
.
Hakking har jeg hørt om og en venninne har vist meg det, men jeg skjønner det ikke. Min begrensede kunnskap om hekling generelt gjør nok ikke ting enklere.
Pjoning hadde jeg aldri hørt om før min mamma nevnte det. Det blir spennende å se hva jeg klarer plukke opp av denne instruksjonsfilmen.
.
.
Strikkepinner i størrelse 9, 12, 15 og 20. Den i størrelse 9 er perfekt til ting som skal toves. Ellers planlegger jeg lage skjerf og sjal. Gleder meg!

onsdag 6. januar 2010

Omtenksom venninnegave

.

Ja, jeg innrømmer det. Det hender jeg klemmer, kjenner, lukter og lurer litt på julepresanger noen dager før jeg åpner dem. Fra en god venninne hadde jeg fått en presang som kjentes ut som noe hun hadde laget seg. Hun er utrolig flink og lager mye flott.

På julaften kunne jeg endelig åpne julegaven fra henne. Garn og oppskrift til et sjal! Snakk om kul gave :-) Tusen takk!

Så sitter jeg her da og kjenner et stikk av dårlig samvittighet for at jeg ikke har fått sendt og/eller laget alle planlagte julegaver enda, og vi snakker plutselig 6. januar.... Skamme seg!

tirsdag 5. januar 2010

Hva gjør man ikke for gode venner....

.
En av mine gode venninner har hatt familieforøkelse nylig. Like før jul kunne hun hente hjem en 8 uker gammel Jack Russel Terrier. Det er utrolig kule hunder, og jeg gleder meg som en unge til å møte krapylet! Det kan bli en stund til, for de bor godt over 100 mil fra meg.

I forbindelse med familieforøkelse synes jeg det er hyggelig å sende en liten oppmerksomhet. Selv om ambisjonene er der, er det langt fra alltid jeg rekker det. Men denne gangen ble løsningen å modifisere mønsteret denne oppskriften en smule og strikke i størrelse S. Kreasjonen var ferdig i god tid før jul, men ble av ulike årsaker ikke postlagt før i går. Uansett regner jeg med at den er aaalt for stor i fortsatt en del uker. Vet ikke hvor lang tid det tar for en slik sak å bli voksen?Jeg har bedt min venninne om å sende bilde av dyret ikledd genseren dersom han en gang skulle vokse inn i den. Eller enda bedre - kanskje jeg får møte den og får anledning til å knipse et par bilder selv?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...