tirsdag 5. april 2011

Skeptisk.... (uten grunn?)

Kaos (Fleece Artist) til venstre, estetikk (Evilla) til høyre.

La meg ta dere gjennom en liten nedtur jeg har opplevd. Dere husker kanskje det multifargede garnet fra Fleece Artist som jeg kjøpe på Sommerfuglen i København? Det er mulig det var usedvanlig naivt og lite kunnskapsrikt av meg å tro at det skulle være et garn i fine graderinger der fargene tonet seg dust over ihverandre. For det gjorde det så absolutt ikke. Enn så lovende det så ut da jeg kjøpte hespet.


Dette syntes jeg var litt snordig. Men så ser jeg på hespene av det multifargede Evilla. Det er "kaotisk" og urolilg i fargene før jeg nøstet dem. Så da lurer jeg på om det er "regelen"? Fint hespe ton i ton blir kaos nøste, kaotisk hespe blir nydelig ton i ton nøste, eller blir dette å generalisere på et heller svakt empirisk grunnlag?

Det er her jeg kjenner at mine manglende garnkunnskaper bryter hardt og brutalt igjennom.

Slik ble en rillejakke strikket i Evilla. Fargene er nydelige.
Helt nydelige. Se flere bilder her.

Så over til sjalet jeg har begyne å stikke her av mitt nye nøste fra Fleece Artist. Jeg gikk på en liten smell og holdt på å gi opp med en gang. Det var jo ikke sånn jeg hadde sett for meg at det skulle bli! Så har vi skuet på hverandre i et par dager. Rekker opp? Fortsette å strikke? Hmm.... På den positive siden er dette garnet fantastisk nydelig mykt og godt å ta på. Evilla er mye mer rustikk og grovere, og jeg sverger, jeg blir klissete på fingrene av å strikke med det. (Lanolin? Igjen - manglende kunnskap.)

Nå har jeg kommet fram til at jeg skal dure på og fortsette strikke på sjalet. Dersom man ser på det på litt avstand og kanskje myser litt, så har det en ganske frisk og fin rødoransj tone. Og det kjennes fortsatt utrolig mykt og godt mot huden!

Ok da....

17 kommentarer:

 1. Det var jo en artig sak at de ble motsatt av slik de så ut i hespet, da. Men det er jo fullt mulig at det alltid er slik, men jeg vet ingenting om det. Kanskje noen andre har mer erfaring. =)

  SvarSlett
 2. Her kan jeg dessverre ikke hjelpe deg, men jeg kan sende medfølelse og håpe at noen andre har noe å komme med?! jeg for min del synes slett ikke det så ille ut, jeg tror det blir sprekt! :)

  SvarSlett
 3. Det røde garnet er farget som hespel, dvs at hespelen har fått flere fargefelt, da blir fargefeltene vanligvis korte, og kanskje litt kjedelige? Hvis du finner ut hvor mange masker det er på ei omgang av hespelen, og du legger opp så mange masker, vil du få fargefeltene oppå hverandre, det blir faktisk ganske morsomt.
  Jeg har skrevet om ikat-farging her: http://strikke.blogspot.com/2010/01/flerfarget-og-ikatfarget-garn.html
  På et visst punkt på sjalet ditt vil fargene "møtes", så bare stikk videre du, det blir et artig sjal i fine farger!

  SvarSlett
 4. :D jeg synes du skal fortsætte med sjalet. Om der er en regel for multifarvet garn vet jeg ikke, men når du setter det opp slik ( og jeg tænker efter med garn fra mit lager og garn jeg selv har farvet) så tror jeg faktisk at det forholder sig slik som du siger.
  Kaos- langsomt farveskift
  solide farver- kaos
  Jeg synes at dit sjal er meget mere charmerende at se på i farvene når det er strikket end før , altså på hespen.
  God fornøjelse

  SvarSlett
 5. Dette er noe jeg også har lurt på! Jeg har ett par "rotete" nøster liggende som jeg trodde skulle bli lekre striper... Men da er det kanskje slik da, at jo mer ryddig det ser ut, jo mer rotete blir det, hihi.
  Rillejakken ble RÅlekker! Og jeg syns absolutt du skal fortsette med sjalet, fargene skled jo fint inn i hverandre :)

  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 6. Jeg har også kjøpt garn som jeg trodde hadde lange fine fargeskift, men som viste seg å være alt annet og det ble som på ditt sjal. Men fargene i sjalsgarnet var jo nydelige så det kan jo godt hende at når du får strikket det ferdig så blir du fornøyd likevel.
  Lykke til!

  SvarSlett
 7. Ingen peiling på dette, men jeg vil bare si at jakken ser nydelig god ut og at jeg gleder meg til å se sjalet ferdig, så håper du fortsetter å strikke på det!
  :)

  SvarSlett
 8. Nyydelig jakke ;o) Syntes du bør fortsette med sjalet. Kan dessverre ikke hjelpe med sprøsmålet om fargeskift. Ha en flott onsdag !

  SvarSlett
 9. Har heller aldri helt funnet ut hvordan de garnfargingsgreiene, men det blir uansett tøfft til slutt :)
  Kjør på og bli ferdig med sjalet! Det skal bli spennende å se det ferdig :))

  SvarSlett
 10. Jeg har også fått meg noen overraskelser når det gjelder flerfarga garn. Det ser så "rent" ut på hespen, og så blir det bare kaos. Men kaos kan også være fint. Noro syns jeg er veldig flinke med lange og harmoniske fargeskift :-)

  SvarSlett
 11. Siri : jeg er osse gået i gang med mit Fleece , men jeg har en tråd alpaca med , indtil videre er jeg tilfreds med det jeg ser. Fortsæt du bare :-)

  SvarSlett
 12. Evilla har lanolin i seg ja, så blir aldri tørr på hendene av det garnet sånn som jeg kan bli av andre garn :) Og var ei aldels vakkernydelig hespe du hadde fått tak i! :)

  Det er nok en slik sammenheng som du sier ja, den hespa med korte fargeskift er farga mens den ligger i hespa. Så der er det fargefelt spredt jevnt over hespa, og det blir korte fargeskift.

  Evilla er spunnet av to tråder som er individuelt farget i lange fargeskift, derfor de får til de glidende fargeovergangene. Den ene tråden begynner å bytte farge før den andre.

  Flerfarga garn som kommer i vanlige nøster kan en spørre om en kan trekke ut tråden litt, da ser en fort om det egentlig er korte felt med farger.

  SvarSlett
 13. Som du skjønner er jeg mer enn en smule glad i Evilla *røødme*

  SvarSlett
 14. Fint blir det åkke som!!!
  Jakka var herlig!
  Ha en fin vår!!

  SvarSlett
 15. Hm. Artige garnteorier. Det handler jo om hvordan garnet er farget. Men noe svar har jeg ikke.

  Jakka ser supernydelig ut! (o:

  SvarSlett
 16. Har vorte skuffa fleire gongar eg og. Kva som gjer det veit eg ikkje. Jakka vart kjempe fine. Strikk ferdig sjalet du :) Har give away på bloggen min, viss du vil delta.

  SvarSlett
 17. Tror du bør fortsette en stund til før du gir opp. Godt mulig at resultatet og helhetsinntrykket blir veldig bra selv om det ikke blir som du først hadde forestilt deg.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...